Pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete ?

"Sve što je na zemlji,prolazno je, ostaje samo Gospodar tvoj,Veličanstveni i Plemeniti." (Er-Rahman,26-27)

13.04.2009.

Iz života ashaba...


Omer ibn el-Hattab se zaputio prema Šamu u društvu sa Ebu Ubejdom Amirom ibn el-Džerrahom, r.a.,pa su stigli do prijelaza preko rijeke, a Omer je jahao na svojoj devi. Skinuo je svoju obuću, prebacio je preko vrata i ugazio u vodu, te, gazeći plićak rijeke, poveo svoju devu. Ebu Ubejde mu reče: „O vladaru pravovjernih, zar da ti to činiš (izuvaš svoju obuću i gaziš preko rijeke vodeći svoju devu). Nije mi drago to što će te stanovnici Šama detaljno odmjeriti i od glave do pete pregledati.“ Omer na te riječi uzviknu: „Ah, da je neko drugi osim tebe to izustio, o Ebu Ubejde, učinio bih da okusi žestoku kaznu koja će predstavljati opomenu Muhammedovom ummetu! Mi smo uistinu bili ponižen narod pa nas je Allah islamom uzdiogao i osnažio, pa kad tražimo snagu (u nečemu ili nekom drugom) pored onoga čime nas je Allah uzdigao i osnažio, On nas učini poniženim.

Jednog dana je Omer ibnul-Hattab, r.a., kazao s minbera: „O muslimani! Šta biste kazali kad bih se ovako priklonio dunjaluku“, pa svoju glavu nagnu ustranu. Neki čovjek ustade na noge, isuka svoju sablju i reče: „Tada bi naše sablje govorile u naše ime“, i išaretom pokaza da bi mu odrubio glavu. Omer ga upita: „Da li to na mene aludiraš?“ Čovjek odgovori: „Da, na tebe sam mislio.“ Omer ga je tri puta prekorio, a i on Omera, pa mu na kraju Omer reče: „Allah ti se smilovao, hvala Allahu koji je dao da među mojim podanicima bude onih koji će me, u slučaju da pogriješim, ispraviti.

Kada se halifi Ebu Bekru, r.a., približio smrtni čas, pozvao je svoju kćerku, Aišu, majku pravovjernih, r.a., i kazao joj: „O Aiša, bio sam vladar muslimanima i nisam ništa od njih uzeo (novca, blaga) da bih to zadržao za sebe. Jeli smo skromna jela koja i oni jedu, oblačili grubu odjeću koju i oni oblače. Kod mene nije ostalo ništa od imovine svih muslimana osim ove iznurene deve i ovog sluge, pa ih vrati; ja se ne želim susresti s Allahom a da kod mene bude ičega što je vlasništvo svih muslimana
"

darulkuran.org


Pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete ?

MOJI LINKOVI

muslimanka.net!

"Svako zivo bice ce smrt okusiti! I samo na sudnjem danu dobit cete u potpunosti place vase, i ko bude od vatre udaljen i u Dzennet uveden taj je postigao sta je zelio; a zivot na ovom svijetu je samo varljivo nasladjivanje." (Ali Imran 185) Prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme rekao: "Pametan je onaj koji strogo vodi računa o svojim postupcima, i radi za život poslije smrti, a slabić je onaj koji slijedi svoje strasti i bezrazložno se nada i pouzdava u Allaha."
MOJI FAVORITI
Trijumf Istine
MOJA BOGDA SNA
Qalb
Nije čovjek ono što misli već ono što čini
Nije čovjek ono što misli već ono što čini
ensarijka
Dnevnik glavobolja
LJEPOTA DUSE
DOWA.
DEVER DUNYA
Sva sreća je u nama,a mi je ne umijemo njegovati.
sad nas ima a sutra ko zna
...i još ima naDe...❤
"Allah, zaista, sve čuje i sve vidi." Luqman 28
Cool Sofra
Hikaje- mudrosti
Pearl of Islam _لؤلؤة الإسلام
U Ime Allaha,Milostivog,Samilosnog!
AlHaqqa
AlHaqqa
RAHAT ĆOŠE
JEDNOĆA STVORITELJA
HADISI
LJubav u ime Allaha!
Prirodna kozmetika
Bosnian nasheeds
الاسلام هو حياتي -Islam je moj zivot
Ucimo arapski jezik ! ---للغة العربية
GAZIJE TEWHIDA - PONOS UMMETA
Old postcards of Bosnia
Ograničena vremenom
DAH ŽIVOTA
__malo drugačija mama!__
Kozarački kuhar
SREBRENI LJILJAN
SABUR-DOVA-USPJEH
Govor srca
Omer Begova Bašča ba
inartina
TALIBAN
Zanimljivosti iz znanja
OAZA ISLAMA
islamica
Muhadziba
Poligamija
Pletenje, šivenje, heklanje....
**EhlenWeSehlen to Zeyyneb blog to ISLAM blog**
U ime Allaha milostivog samilosnog!
Alejhisselam
Ummet
više...

Prolaznika...
37091

Powered by Blogger.ba